logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Egy év alatt háromszorosára nőtt az e-töltések száma

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megjelent adatok szerint Magyarországon az elektromosautó-töltések száma 2019-ben meghaladta az 560 ezret, a tavaly üzemelt töltőoszlopok száma pedig megközelítette az 1400-at.

A töltőoszlopok száma egy év alatt a duplájára nőtt, 672-ről 1362-re. 2019 végén a legtöbb töltőoszlop a közép-magyarországi régióban üzemelt (699 db), megelőzve Közép- (191 db) és Nyugat-Dunántúlt (126).

Az e-töltések száma két év alatt országosan közel negyvenszeresére nőtt, hiszen 2017-ben alig haladta meg a 13 ezret, 2018-ban már 160 ezerre nőtt, tavaly pedig már az 560 ezret is átlépte. A töltésre fordított energia hasonló ütemben emelkedett: 2017-ben 123 ezer kWh, 2018-ban meghaladta a másfél millió kWh-t, tavaly pedig alig maradt el az öt és fél milliótól.

Az MVM Mobiliti Kft. Mobiliti e-töltő-infrastruktúrájának fejlesztésével 2019-ben megvalósult az országos átjárhatóságot biztosító DC-villámtöltő hálózat kiépítése. Az év végére az e-autósok már 21 db DC-villámtöltőn és 120 db AC-gyorstöltőn vehették igénybe a töltési szolgáltatást, a Mobiliti applikáció pedig 14 ezer regisztrált felhasználóval zárta az évet.

Tavaly a Mobiliti-töltőkön a töltési tranzakciók száma meghaladta az 50 ezret, ügyfeleink összesen több mint 100 ezer óra alatt 530 MWh villamos energiát töltöttek autóikba. Ezzel az energiamennyiséggel egy átlagos fogyasztású villanyautó közel 3,5 millió km-t tud megtenni, megspórolva 530 tonna CO2-t. 

2019-ben az MVM Mobiliti Kft.-nek a saját hálózata és applikációja fejlesztésén túl kiemelt feladata volt az e-Mobi Nonprofit Kft. átvétele, aminek következtében az általunk üzemeltetett töltőpontok száma közel 500-ra nőtt. Ezzel párhuzamosan, az MVM Csoportot érintő változások kapcsán elkezdődött az MVM Partner Zrt. által korábban telepített töltők átvétele is, így további töltőkkel bővült hálózatunk. A tranzakciók lezártával elmondhatjuk, hogy az országban beüzemelt töltők közel 50%-a tartozik a Mobiliti hálózatába, ezzel egyértelműsítve piacvezető pozíciónkat. A megegyezések értelmében az összes állami elektromobilitás-szolgáltató egy kézbe került, biztosítva ezzel az átjárhatóságot és a szinergiák kihasználását. A 2020-as évben fő célunk egy olyan fenntartható működési modell kidolgozása, amely az előző ingyenes modell helyett biztosítja az immár közös hálózat folyamatos rendelkezésre állását és hosszú távú használhatóságát. 

Magyarországon közel 16 800 jármű rendelkezik zöld rendszámmal, a tisztán elektromos meghajtásúak száma meghaladja a 6500-at. A 2018 végi adatokhoz képest a növekedés mértéke közel 75%-os, akkor 9560 zöld rendszámú autót jegyeztek be. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.