logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Kereskedőváltás

Kereskedőváltás a villamosenergia-piacon

Mit jelent?
A villamos energiát versenypiacon vételező vállalkozás szabadon dönthet arról, hogy melyik kereskedőtől vásárolja meg a működéséhez szükséges villamos energiát. A fogyasztó bármely villamosenergia-kereskedőtől kérhet ajánlatot, hiszen a villamosenergia-beszerzés nem földrajzi helyhez kötött.
 
Miért előnyös?
A kereskedőváltás leginkább azért éri meg, mert:

 • az energiakereskedők versenyeztetésével csökkenhetnek a rezsiköltségek;
 • vállalkozások előnyösebb szerződéses kondíciókat érhetnek el;
 • a váltás pedig nem jár sem anyagi kiadással sem műszaki átalakítással.

 
A kedvező árú villamosenergia-beszerzés hozzásegíti a vállalkozást költségei csökkentéséhez, és ezáltal versenyképessége növeléséhez, miközben semmiféle hátránnyal vagy pluszköltséggel nem jár.
A kereskedőváltás folyamata nagyon egyszerű, és befektetés nélkül javíthatja a vállalkozás működésének hatékonyságát.
 
Ön még nem Ügyfelünk és szeretne velünk szerződni? 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Az egyedi árajánlaton túl mi az, amit az MVM Next Energiakereskedelemi Zrt. ajánlani tud Önnek?

 • Személyre szabott, egyedi szerződés
 • Dedikált ügyintéző
 • Lejárati idővel ténylegesen megszűnő szerződés
 • Online ügyfélszolgálat
 • Mérőállás diktálás lehetősége
 • Menetrendadási kötelezettségmentes
   

Ezekre figyeljen az átszerződésnél!

Aktuális szerződésében előtte mindenképpen ellenőrizze a következőket:

 • Meddig érvényes a szerződése?

Tényleges kereskedőváltásra csak a szerződés megszűnését követően kerülhet sor.

 • Van-e Last Call kötelezettség?

Ez utolsó ajánlattételi kötelezettségi jogot jelent, amivel aktuális kereskedőjének tartozhat. Ha van, akkor nézzen utána, milyen feltételekkel? Milyen dokumentumokat kell biztosítani az aktuális kereskedő részére? Az adatok továbbítása során kérjük figyeljen az üzleti titokra vonatkozó rendelekzések betartására!

 • Van-e fennálló tartozása?

A sikeres kereskedőváltás feltétele a tartozásmentesség.

 • Milyen hosszú a felmondási ideje? Mik a szerződésfelmondás feltételei?

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy milyen formában és hová kell benyújtani felmondást. Bár néhány szabályt be kell tartani a kereskedőváltással kapcsolatban, de alapvetően ez egy nagyon egyszerű folyamat, semmilyen műszaki beavatkozást nem igényel. Amennyiben kitölti meghatalmazásunkat és elküldi levelezési címünkre, a kereskedőváltással kapcsolatos valamennyi adminisztratív teendőt Társaságunk díjmentesen elintézi Ön helyett!
 

Hogyan hasonlítsa össze az ajánlatokat:

 • Mit tartalmaz az egységár?
 • Van-e tolerancia sáv?
 • Vannak-e olyan egyedi feltételek, amelyek további egyéb kötelezettséggel járnak?

A szokásos szerződéses kondíciókon túl, úgymint ár, fizetési határidő, mennyiségi tolerancia sáv, érdemes megnézni, hogy kitől vásároljuk az áramot. Nem elhanyagolható tényező, hogy mióta van jelen a piacon, mennyire tőkeerős és szakmailag felkészült. A villamosenergia-kereskedelem rendkívül kockázatos és tőkeigényes tevékenység. Továbbá fontos figyelmet fordítani a fizetési határidőkre és fizetési módokra is!

Az ajánlatok kiértékelése során, a döntésnél érdemes figyelembe venni, hogy az ajánlatok nem kizárólag az energiaárakban különböznek. A kereskedői ajánlatok eltérhetnek a szerződéses időtartam tekintetében, a felmondási idő hosszában, a toleranciasáv nagyságában, a fizetési feltételek, valamint a szerződéses konstrukciók bonyolultságában is. További döntést elősegítő szempontként ajánlatos megvizsgálni az új kereskedő hátterét, (mióta működik a piacon, milyen tulajdonosi háttérrel rendelkezik), a vállalt ügyfélkiszolgálás színvonalát (egyedi ügyfélkiszolgálás biztosítása), illetve az esetlegesen elérhető kiegészítő szolgáltatásaikat,
 
Ezt követően a fogyasztónak gyakorlatilag annyi a teendője, hogy meghatalmazza az ajánlatkérések alapján kiválasztott leendő kereskedőt, hogy a nevében eljárjon, amihez egy cégszerűen aláírt, tanúk által hitelesített meghatalmazás szükséges. A kereskedőváltással kapcsolatos ügyintézést az érintett villamosenergia-kereskedők (a jelenlegi és az új) és az elosztói engedélyes díjmentesen végzik.
 
Szerződéskötés a választott új kereskedővel
A kiválasztott új kereskedővel történő szerződéskötés előtt ajánlott figyelmesen áttanulmányozni az Egyedi Szerződést és az Általános Szerződési Feltételeket!
 
Az ajánlat elfogadását követő szerződéskötéshez szükséges dokumentumok gazdasági szervezeteknél:

 • aláírási címpéldány vagy aláírás minta,
 • cégkivonat (lehetőség szerint 30 napnál nem régebbi),
 • nullás igazolás,
 • alapító okirat - társasház esetén,
 • közgyűlési jegyzőkönyv - társasház esetén, ha az alapító okiratban szereplő képviselő személye megváltozott,
 • alapító okirat és bírósági bejegyző végzés - alapítvány esetén.

Jelenlegi szerződés felmondása
A fogyasztó jelenlegi kereskedőjét írásban kell értesítenie a vállalkozásnak a kereskedőváltás tényéről (igazoltan átvett módon, tértivevénnyel vagy ajánlottan feladott levéllel). Ezzel egyidejűleg – amennyiben szükséges – a jelenlegi szerződést a felmondási feltételekkel összhangban fel is kell mondani. Meghatalmazás alapján a választott új kereskedő, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – átvállalva az adminisztrációs terheket – is eljárhat a vállalkozás helyett a kereskedőváltással kapcsolatos ügyintézésében.
 
A folyamat további lépései, amelyeket már az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. végez
Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az új szerződés megkötése után jelzi a kereskedőváltás igényét az elosztói engedélyes felé, amelynek minden esetben a kereskedőváltás napját megelőzően legkésőbb 21 naptári nappal meg kell történnie. A korábbi kereskedő szintén bejelenti a kereskedőváltás igényét az illetékes elosztói engedélyes felé. A korábbi kereskedő megkapja az elosztói engedélyestől a vállalkozás és a korábbi kereskedő közötti elszámolás céljából a szerződéses időszak fogyasztási mennyiségét. Ez alapján történik a végszámla kiállítása.
 
Az elosztói engedélyes felülvizsgálja a kereskedőváltás igényét, és visszaigazolja azt mindkét kereskedő felé. Ezzel le is zárult a folyamat.
 
Ezt követően a vállalkozásnak már nincs további teendője, az új szerződés kezdetétől az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. küldi a havi villamosenergia-fogyasztásra vonatkozó számlát.

KÉRJEN AJÁNLATOT

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.