logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Villamosenergia-piaci hírek

Februárban tovább csökkentek a 2021. évi benchmarktermékek árfolyamai a határidős német és magyar piacon. A magyar 2021. évi zsinórtermék ára 1,1 EUR/MWh-val, a német 1,6 EUR/MWh-val alacsonyabb értéken fejezte be a hónapot, 51,94 EUR/MWh, ill. 39,79 UR/MWh záróértékekkel.

Februárban tovább csökkentek a 2021. évi benchmarktermékek árfolyamai a határidős német és magyar piacon. A magyar 2021. évi zsinórtermék ára 1,1 EUR/MWh-val, a német 1,6 EUR/MWh-val alacsonyabb értéken fejezte be a hónapot, 51,94 EUR/MWh, ill. 39,79 UR/MWh záróértékekkel.
A csökkenő tendencia ellenére a hónap közepén egy jelentős árfolyammozgást is megfigyelhettünk, amelyet több tényező együttes hatása okozott. A Brent nyersolaj jegyzése egymást követő 7 kereskedési napon folyamatosan emelkedett, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a koronavírus hatásával kapcsolatos gazdasági várakozások enyhülni tűntek, főként, miután Kínában csökkent az újonnan fertőzöttek száma. A bejelentések kihatottak a többi energiahordozó – szén, földgáz – árfolyamaira is, amelyek szintén emelkedni kezdtek (ez utóbbit részletesen tárgyaljuk a hírlevél földgázra vonatkozó részében). A nyersanyagok emelkedése hatással volt a CO2-kvóta árfolyamára is, emellett a kibocsátáskereskedelemmel kapcsolatos várakozások szintén növelték a kvóta árát. A 2021. évi magyar benchmarktermék 55,23 EUR/MWh, a német 43,13 EUR/MWh lokális csúcsot ért el. 
A hónap második felében markáns, 3 EUR/MWh mértékű áresést vehettünk észre egyrészt az átlagosnál enyhébb időjárás keresletcsökkentő hatásának, másrészt az Európába érkező LNG, harmadrészt a megnövekedett brit aukciós kvótamennyiségek árcsökkentő hatásának köszönhetően. 
A rövidebb távú, 2020. március havi magyar zsinórtermék 5,15 EUR/MWh értékkel csökkent február során, elsősorban az alacsony földgázárak és a szokatlanul kedvező időjárási körülmények miatt. A várakozások szerint márciusban nem várható jelentős elmozdulás a februári szintekhez képest.

Spot

A januári értékhez képest jelentősen, 13,11 EUR/MWh mértékben csökkent a HUPX DAM havi átlagára februárban, ami közel 10 EUR/MWh-val alacsonyabb, mint a tavaly februári adat. Az EPEX DE átlagára szintén csökkent havi alapon, a 21,91 EUR/MWh érték nagymértékben elmarad a tavaly februárhoz képest. Az európai másnapi piacokon tapasztalható mérséklődés mögött szintén a sokévi átlagnál magasabb átlaghőmérséklet okozta keresletcsökkenés és a csapadékos időjárás miatt megnövekedett megújuló termelés áll. Magyarországon a február havi napi átlaghőmérséklet 5,5 °C volt, ami átlagosan 4,5 fokkal haladta meg a normál értéket. 
A hőmérséklet mellett a megnövekedett balkáni hidrotermelés, valamint a rendkívül nagy (22 TWh) német szeles és szolártermelés támogatta az árcsökkenést. A kereslet-kínálat viszonyaiban bekövetkezett változások miatt kisebb jelentőséggel bírt a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának februári, tervezett éves karbantartás miatti leállása. 
A menetrendezett adatok szerint a januárhoz képest tovább nőtt a magyar import, az 1619 GWh érték nyolchavi csúcsot jelent. Az erős német megújuló termelés miatt az import főként a szlovák és az osztrák metszéken jött be, míg a romániai és a szerbiai irányokba exportáltunk.
Az előrejelzések szerint márciusban tovább folytatódik az enyhe időjárás, a tervek szerint befejeződik a paksi karbantartás, amelyek együttes hatásaként nem várható elmozdulás a februári szintekről. 
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.