logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Gázpiaci hírek

A Brent hordónkénti árfolyamában 2020. februárban nagy bizonytalanság mutatkozott. Ugyan január végén még 58 USD/hordó körül mozgott a fekete arany árfolyama, de február első napjaiban már 54 USD-ra csökkent. A hónap közepén átmenetileg visszaerősödött ugyan a 60 USD-os árfolyam közelébe, de ezt követően újra lejtmenetre kapcsolt a nyersanyag, és meg sem állt egészen 50 USD/hordó-ig.

Az árfolyam mozgását egyértelműen a koronavírus-járvány miatti globális keresleti sokk okozza. Az Amerikai Energiaügynökség (EIA) 23 százalékkal vágta vissza a 2020-as olajkereslet növekedési előrejelzését, és így már csupán 1,03 millió hordós bővülést vár idénre globálisan. A Morgan Stanley is hasonlóan járt el, a nagybank is jelentősnek mondható, 15 százalékkal vágta vissza az olajfogyasztás növekedési prognózisát az idei évre. Az IHS Markit adatai alapján a finomított termékek kínai kereslete 1,2 millió hordó/nappal eshet vissza az idei első negyedévben a tavalyi értékhez képest. A kínálati oldalon az OPEC+ keretein belül komoly nézeteltérések alakultak ki főként Szaúd-Arábia és Oroszország között abban a tekintetben, hogy mekkora kitermeléscsökkenés lenne indokolt az olajár szabadesésének megfékezésére. A szaúdiak által javasolt napi 1 millió hordós kitermeléscsökkenés is nagy valószínűséggel kevésnek mutatkozik, ugyanakkor az oroszok elfogadhatónak tartanak a jelenleginél alacsonyabb árfolyamot is.

Az enyhe európai tél tovább folytatódott februárban is. Február során a napi átlaghőmérséklet végig a szezonálisan számított átlaghőmérséklet fölött volt egész Európában. Az enyhe idő, valamint a rekordmagas tárolói készletszintek miatt túlkínálati piac alakult ki, amely tartósnak mutatkozik. A kontinensen meghatározó holland TTF piac másnapijegyzés-ára tavaly november óta szinte megállás nélkül csökken, az előző hónap során már 9,317 EUR/MWh átlagos szint alakult ki a légnemű tüzelőanyag árában. A holland és a hazai piac áraiban átlag 2 EUR/MWh-s különbség realizálódott. A TTF 2020. március havi szállításra vonatkozó napi jegyzések szintén lekövették a másnapi árak csökkenését. A TTF Day-Ahead és Month-Ahead jegyzésárak tartós csökkenése a 9 EUR/MWh szintekre lökte a jegyzéseket az előző hónapban, a közel 2 EUR/MWh-s diszkont miatt a DA-jegyzés jelentősen alacsonyabb lett a Month-Ahead-átlagnál.

Az EUR/HUF árfolyam az előző hónap elején a 338,06-os szinten kezdett, amelyről a hónap közepére sikerült ugyan a 334,67-es szintig visszaerősödnie, azonban a hónap végére újra a lélektani 339,88-as szinting gyengült a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama. A kurzust egyértelműen a koronavírus okozta világgazdasági pánik uralta, mely az összes feltörekvő devizát (így a forintot is) gyengítette. Az alacsony hazai kamatszint tovább rontotta a forint pozícióját. Ha a vizsgálódást leszűkítjük a régiós devizákra, akkor egyértelműen látszik, hogy egyéves időtávon még mindig kiemelkedő a forint alulteljesítése. 

Lejtmenetre váltott az amerikai fizetőeszköz februárban. Az USD árfolyama az előző hónap első felében még erősödött az euróval szemben egészen az 1,08-as szintig, azonban a hónap második felétől átkapcsolt, és 1,11-es szinten zárt az árfolyam. A változás hátterében az olajpiacnak a koronavírus miatt gyengülő mutatói állnak, ami a dollár iránti globális keresletben is megmutatkozik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED), illetve az Európai Központi Bank (ECB) is rajta tartja a szemét a vírus terjedésén, de egyelőre rövid távú kockázatként kezelik a járványt, és nem fognak beavatkozni a jegybankok. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.