logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM okos hálózat projektet indít

Okoshálózati (Smart Grid) mintaprojektet indított az MVM Csoporthoz tartozó MVM Démász Áramhálózati Kft. Zsombón. A Csongrád megyei községben tartott átadáson Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette, forradalmi változás indult el a villamosenergia-szolgáltatás területén, amivel a hálózatfejlesztésben is lépést kell tartani.

A karbonsemlegesség elérésének egyik módja a fotovoltaikus erőművek telepítése. Ezek terjedése fellendülés előtt áll, ezért a hálózati működést át kell gondolni, megoldást kell találni az energia tárolására háztartási és ipari méretekben is – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

 

 

 

Alkér Zoltán, a cég infrastruktúra-vezérigazgatóhelyettese közölte: a Zsombón elindított mintaprojekt célja, hogy a kialakított okoshálózat segítségével megismerjék az ügyféligényeket. A mintaprojektbe bevont háztartásokat okosmérőkkel szerelték fel, áramerősséget és feszültséget mérő szenzorokat helyeztek el a hálózatban, akkumulátoros energiatárolót és elektromosautó-töltőt telepítettek. A rendszerből nyert adatokat üzemirányítási szoftverrel elemzik. Az eseményen elhangzott ismertetés szerint az egy transzformátorkörzethez tartozó mintaprojekt területén 2,5 kilométeres hálózat kapcsolja össze a 180 fogyasztóhoz tartozó csatlakozási pontokat. A körzetben 15, napelemes rendszert működtető ügyfél táplál vissza energiát a hálózatba. A jelenleg tesztüzemben működő akkumulátoros energiatároló napközben feltöltődik, az esti órákban pedig kisül, hozzájárulva ahhoz, hogy a hálózati feszültséget az engedélyezett tartományon belül tartsák. A folyamatosan bővülő mintaprojekt része egy olyan megoldás kidolgozása, amely automatikusan biztosítja a szabványos feszültséget a hálózatban.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.