logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Magyarország októbertől 4,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárol egy évre

Megszületett a kereskedelmi megállapodás arról, hogy az idén október és jövő október között összesen 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól.

Továbbra is biztos lesz a gázellátás Magyarországon, több megállapodás is született a Gazprommal ez ügyben. Mint azt a június végén Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel közölte: „Megkezdjük a kereskedelmi tárgyalásokat a jövő év őszétől kezdődő időszakról. A mi célkitűzésünk az, hogy egy háromszor ötéves hosszú távú megállapodást tudjunk kötni, amelyből minden ötödik év végén ki lehet szállni. Ez biztosítja a hosszú távú ellátásunkat, és biztosítja azt is, hogy ha közben adódnak jobb lehetőségek, vagy változik a nemzetközi energiapiac, akkor újra lehessen tárgyalni a megállapodást, vagy ki lehessen abból szállni.” A tárcavezető elmondta, hogy nyáron Magyarország 2 milliárd köbméternyi betárolható gázt vásárol, amelynek szállítása már meg is kezdődött. Szerinte a szállítások mennyiségéről szóló tárgyalások mellett jól áll a szállítási útvonalak bővítése is, mert a Török Áramlat gázvezeték megépítésének köszönhetően jövő év októberétől délről is lehet majd gázt vásárolni, így az ország energiafüggősége csökkenhet. „Minden magyarországi döntés megszületett annak érdekében, hogy a szerb–magyar határt és a magyar nemzeti gázvezetékrendszert egy 15 kilométeres vezetékkel kössük össze, ennek a tervezése már meg is kezdődött. Ez pedig jövő év októberétől 6 milliárd köbméternyi gáz magyarországi érkezését teszi lehetővé délről” – mondta.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal szóvivője az m1 Híradónak úgy nyilatkozott, hogy azzal, hogy a gázvezetékek több irányból is elérik Magyarországot, nemcsak alacsonyabb áron tudunk földgázt beszerezni, hanem mód van arra is, hogy ne csak orosz eredetű gáz érje el Magyarországot, hanem például a krki, illetve az észak-lengyelországi LNG-terminálon keresztül más eredetű, akár amerikai eredetű földgáz is érkezhessen hazánkba.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.