logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Nyilatkozniuk kell a távhőtermelőknek

Nyilatkozniuk kell a távhőtermelőknek arról, hogy mennyi földgázt kívánnak igénybe venni az átmeneti földgázellátás keretében

Magyarország Kormánya az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki arra, hogy a 2023. október 1. és 2024. szeptember 30. közötti gázévben átmeneti földgázellátást biztosítson – a távhőtermelők veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátásának biztosításáról szóló 114/2023. (IV. 5.) Korm. rendelet alapján – a földgáztüzelésen alapuló hőtermelési technológiát alkalmazó távhőtermelők részére.

A távhőtermelők és az MVM Next között 2023. május 15. napjával az átmeneti gázévre vonatkozóan teljes ellátás alapú földgázkereskedelmi szerződés jön létre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által jóváhagyott mintaszerződésben meghatározott feltételek szerint. 

Ugyancsak 2023. május 15. napjával alapellátási földgázkereskedelmi szerződés jön létre a felek között, a MEKH által jóváhagyott mintaszerződésnek megfelelően, azokra a felhasználási helyeikre, amelyeken nem csupán távhőtermelésre vételeznek földgázt, hanem kapcsoltan villamosenergiát  és/vagy nem kizárólag távhőcélú hőt is termelnek. 

A távhőtermelőknek a mintaszerződések jóváhagyásától számított 7 munkanapon belül havi bontásban az MVM Next elektronikus felületén nyilatkozniuk kell az átmeneti földgázellátás keretében átvenni kívánt földgázmennyiségről, amelyet a MEKH ellenőrizni fog. Amennyiben az ellenőrzés sikeres, úgy az MVM Next a teljes ellátás alapú földgázkereskedelmi szerződés és az alapellátási földgázkereskedelmi szerződés létrejöttét 2023. május 22-ig elektronikus úton visszaigazolja a távhőtermelő részére.

Mintaszerződés és nyilatkozati felület

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.